Så här går det till

Fil 2015-07-12 22 11 52Du är välkommen till Äppelblommans musteri när dina äpplena har mognat. Vi krossar och pressar  äpplena, därefter pastöriseras musten och levereras i praktiska treliters bag-in-box. Pastöriseringen ger en hållbarhet på ett år i rumstemperatur. Öppnad förpackning håller ca en månad.

Du måste ha minst 40 kg äpplena med dig, vilket är tre, fyra välfyllda papperskassar. Lite must finns kvar i slangarna från tidigare kund, men det mesta av musten kommer att bli från dina egna äpplen. Självklart använder vi inga tillsatser utan din must blir 100-procentigt ren.

Kostnaden är 65 kr tre liter, inklusive en miljövänlig bag-in-box och moms. Under normala förhållanden blir din must klar på 25-30 minuter, men du kan förstås komma tillbaka och hämta den vid ett senare tillfällen.

Att tänka på …

…sommaräpplena kan vara svåra att musta. De blir lätt mjöliga och smaken har inte riktigt samma karaktär som senare mogna äpplen.

…ett bra tips är att blanda två, eller flera, äppelsorter.

…ha inte för bråttom att ta dina äpplen till mustning. Ett omoget äpple har inte hunnit utveckla den sötma som ger så god must. Ett omoget äpple kan du känna igen på att kärnorna inte har hunnit bli bruna utan fortfarande är vita.

…om du är rädd för att äpplena ska skadas när de fallit ned på marken kan du låta dem mogna någon vecka i kassar.

…det är ingen fara om äpplena blivit lite fula och mindre skador på fallfrukter är ingen fara. Men övermogna äpplen tar vi inte emot, dels blir inte smaken riktigt bra, dels fastnar de krossade äpplen lätt i våra filter och sätter igen dessa.

…ett övermoget äpple är mjukt och knastrar inte när du biter i det.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *