Rekordtidig premiär

19 juli: 2017 var en besvikelsens år för musteriet och för alla med äppelträd: Sämsta skördarna någonsin.Men 2018 ser ut att bli så mycket bättre! Äppelträden dignar av frukter, frågan är bara hur torkan påverkar frukterna. Det varma vädret gör att vi sannolikt öppnar musteriet tidigare än någonsin – sommaräpplena börjar ju redan mogna. I slutet av juli räknar vi med premiär och tidsbokningen börjar 1 augusti.

Men ni kan alltid ringa Jan Blomgren, 070 635 65 18, får besked. Får vi tre, fyra intresserade kunder kan vi öppna ännu tidigare.

Det finns en tydlig trend att människor med egna äppelträd inser att det är både roligt och nyttigt att ta hand om sina äpplen i stället för att slänga dem i skogen eller köra till Returen. Alla undersökningar som gjorts visar den stora skillnaden mellan svenska och importerade äpplen. I Sverige har vi ju helt andra krav på besprutning och därmed risk för farliga, och ofta cancerframkallade bekämpningsmedel. I de flesta svenska trädgårdar är det ju i praktiken ekologiska äpplen som växer. I den mån vi på Äppelblomman inte plockar äpplen till den egenproducerade musten köper vi svenska äpplen från Kivik, Österlen.

Äppelblommans must kan du också köpa i Södertälje på Coop Forum och ICA i Järna, på Torget i Södertälje och på Mångfaldens Hus i Turinge.

appelblomman-skylt

Hitta hit: Vi finns hos Trädgårn i Mellansverige, Linavägen. Åk till Enhörnaleden, Södertälje. Vid Södertälje Ridklubb följ skylt till höger.

För mer information och kontakt vänd dig till Jan Blomgren, jan@appelblomman.se, telefon 070 635 65 18.

VI FIXAR DIN TRÄDGÅRD

13 feb. Mustning är förstås huvuduppgiften för Äppelblommans musteri. Men för att ge ”motorn” på musteriet, Samer Malke (som varit med sedan vi byggde upp musteriet våren 2015) chans till längre anställning åtar vi oss också trädgårdsarbeten.

Samer Malke hade under sin första tid i Sverige sex månaders utbildning och praktik i Skolträdgården, men han har även stor erfarenhet från trädgårdsarbeten från sitt liv i Syrien.

Samer och jag, Jan Blomgren, började redan förra våren att ta arbetsuppgifter i trädgårdar som att klippa häckar, rensa rabatter, göra nyplanteringar, snygga till gångar mm. Vi tar också bort sly och buskar och fäller träd, dock ej stora träd i villaområden om det av säkerhetsskäl krävs krankorg.

Från den 1 april är vi tillgängliga för trädgårdsarbeten och vill du boka tid redan nu är du välkommen att kontakta Jan Blomgren via mejl jan@appelblomman.se eller telefon 070 635 65 18.

Äppelblomman debiterar 350 kr per timme plus moms, med RUT-avdrag på 50 procent innebär det en kostnad för kunden på 175 kr plus moms.

Titta på kärnorna

13 sep. Äpplena börjar mogna, ge den riktigt goda smaken och därmed drar det också ihop sig till en efterlängtad mustningssäsong. Känner ni er osäkra så kan ni få vägledning genom att öppna ett äpple och titta på kärnorna. Vita kärnor betyder att äpplena kan ha någon eller några veckor kvar, mogna äpplena antar en brunaktig färg.