Aktuellt

MUSTERIET HAR ÖPPNAT

17 augusti: Strax efter klockan 9 vred Samer på strömmen till äppelkrossen och äpplena rullade ned för bandet! Mustsäsongen är inledd – Äppelblomman har öppnat för kunder.

Våra förhoppningar inför säsongen har dämpats i takt med att odlarnas prognoser kommit. Det talas om sämsta äppelsäsongen på 50 år. Men vi vet också att det finns äpplen i många trädgårdar och vi hoppas få nya kunder och att våra tidigare entusiastiska kunder kommer tillbaka.

Äppelblomman har från och med nästa vecka öppet för tidsbokning på fredagar och lördagar. Men det går bra att lämna in äpplen under hela veckan i vårt uterum – dock med väl märkta kassar!

Vi håller samma pris som tidigare år, dvs 65 kr per 3-litersbox – vi har inte hittat någon konkurrent i Stockholmstrakten som håller det låga priset och servicen är som vanligt på topp. Familjen är välkommen in i musteriet och se när de egna äpplena blir till välsmakande must.

Har du frågor ring Jan Blomgren, 070 635 65 18 eller mejla jan@appelblomman.se.

Fri hemkörning av must

13 feb: 2016 bjöd på en fantastisk äppelsäsong och vi på Äppelblommans musteri fick jobba sju dagar i veckan under lång tid. Men vi trivdes och jag kan återigen konstatera vilken glädje det är, och vilken energi man får, med så många positiva kunder.

Det finns en tydlig trend att människor med egna äppelträd inser att det är både roligt och nyttigt att ta hand om sina äpplen i stället för att slänga dem i skogen eller köra till Returen. Alla undersökningar som gjorts visar den stora skillnaden mellan svenska och importerade äpplen. I Sverige har vi ju helt andra krav på besprutning och därmed risk för farliga, och ofta cancerframkallade bekämpningsmedel. I de flesta svenska trädgårdar är det ju i praktiken ekologiska äpplen som växer. I den mån vi på Äppelblomman inte plockar äpplen till den egenproducerade musten köper vi svenska äpplen från Kivik, Österlen.

Vintern betyder förstås att vi går på sparlåga, men det är en del aktiviteter med renovering och översyn: Den gamla golvmattan är utriven och en ny är på plats, väggar och tak ska målas om och maskinerna servas.
Vi hade närmare 1 000 boxar i lagret från senaste mustningen i mitten av november. Men lagret minskar snabbt och det blir antagligen dags för en ny mustning i slutet av mars. Vi har i dag ingen direktförsäljning på musteriet, men om du beställer minst fem boxar och bor i Södertäljes närhet får du fri hemkörning av musten.

Det är också ett ökat intresse för ungdomslag i idrott och skolklasser att sälja Äppelblommans must och därmed tjäna en bra slant till lagkassan eller skolresan. Klicka här för mer information.

Äppelblommans must kan du också köpa i Södertälje på Coop Forum och Coop Folkparken, liksom hos ICA i Järna, på Mångfaldens Hus i Turinge och Saluhallen i Tumba.

appelblomman-skylt

Hitta hit: Vi finns hos Trädgårn i Mellansverige, Linavägen. Åk till Enhörnaleden, Södertälje. Vid Södertälje Ridklubb följ skylt till höger.

För mer information och kontakt vänd dig till Jan Blomgren, jan@appelblomman.se, telefon 070 635 65 18.

VI FIXAR DIN TRÄDGÅRD

13 feb. Mustning är förstås huvuduppgiften för Äppelblommans musteri. Men för att ge ”motorn” på musteriet, Samer Malke (som varit med sedan vi byggde upp musteriet våren 2015) chans till längre anställning åtar vi oss också trädgårdsarbeten.

Samer Malke hade under sin första tid i Sverige sex månaders utbildning och praktik i Skolträdgården, men han har även stor erfarenhet från trädgårdsarbeten från sitt liv i Syrien.

Samer och jag, Jan Blomgren, började redan förra våren att ta arbetsuppgifter i trädgårdar som att klippa häckar, rensa rabatter, göra nyplanteringar, snygga till gångar mm. Vi tar också bort sly och buskar och fäller träd, dock ej stora träd i villaområden om det av säkerhetsskäl krävs krankorg.

Från den 1 april är vi tillgängliga för trädgårdsarbeten och vill du boka tid redan nu är du välkommen att kontakta Jan Blomgren via mejl jan@appelblomman.se eller telefon 070 635 65 18.

Äppelblomman debiterar 350 kr per timme plus moms, med RUT-avdrag på 50 procent innebär det en kostnad för kunden på 175 kr plus moms.

Titta på kärnorna

13 sep. Äpplena börjar mogna, ge den riktigt goda smaken och därmed drar det också ihop sig till en efterlängtad mustningssäsong. Känner ni er osäkra så kan ni få vägledning genom att öppna ett äpple och titta på kärnorna. Vita kärnor betyder att äpplena kan ha någon eller några veckor kvar, mogna äpplena antar en brunaktig färg.